onsdag 28 januari 2015

Fyra månader med Manfred


Amning
Det går bra, han växer och frodas. Sist skrev jag ju om våra problem med att han bli arg och släpper taget (och dränker oss bägge i mjölk) men sedan sist har jag insett att han inte alls vill go'tutta, han vill ju gå på pottan! En smula förvirrande att han beter sig exakt som att han vill amma, men man får gå lite på hur länge sedan det var sedan han sist åt/kissade. Om det var länge sedan han sist åt så är han nog hungrig, och om han åt alldeles nyss så är han nog kissnödig. Denna upptäckt har lett till att vi bara behöver byta om en gång per dag. Hurra!

Mat
Typ dagen innan han blev fyra månader så skulle vi käka sötpotatis här hemma, så då passade jag på att koka en miniminibit och sedan mosade jag ihop den med mjölk (från mig alltså). Det var nog i praktiken mjölk med sötpotatissmak, men han verkade inte hata det i varje fall. Han har också fått miniminibitar av bröd, eftersom att de påstår att det är bra att de vänjer sig vid gluten tidigt. Jag hoppas och ber att Manfred ska gilla mat, så jag slipper ännu ett krig.

Sömn
Alltså jag ska verkligen inte klaga, för han sover ju hur bra som helst, MEN det är lite osmidigt att han inte gör natt förrän elva på kvällarna (och då kan inte jag somna förrän tolv, eftersom första timmen alltid går åt till att han ska vakna tusen gånger för att kolla att jag är kvar) när Eyra stiger upp klockan sex. Jag har gjort några försök att väcka honom tidigare på morgonen, men det slutar alltid bara med att han tar en extra lur på dagen och sedan är han vaken ännu längre. Haha, succé! Men om fröken jag-somnar-inte-före-två-men-helst-är-jag-uppe-till-halv-fyra till sist snurrade till dygnsrytmen så gör nog Manbert det han med, till sist.

Kommunikation
Ja, han maler på. Han är rätt festlig, för så länge Eyra är vaken så är han rätt tyst av sig, men så fort hon sover eller är på förskolan så babblar han så att det står härliga till. Jag tror att han försöker undvika fler yogabollar i huvudet genom att hålla sig lite i bakgrunden...

Social
Han vill helst se vad vi gör exakt hela tiden. Men det är som det ska tycker jag. Han är fortsatt extremt mammagrisig vilket både är väldigt mysigt men också en smula opraktiskt. Speciellt efter klockan åtta på kvällen så är det bara jag som gäller och om jag då måste typ, ta hand om min personliga hygien, så slutar det ofta med att jag står i duschen och att Manfred och pappa sitter utanför och tittar på (pappan tycker att det här är SÅ jobbigt).

Lek
Vanliga bebislekar mest. Han gillar när vi sjunger och han har blivit rätt duktig på det här med handmotoriken och kan sitta en stund i barnstolen och pilla på någon kul leksak. Av min syster så fick Manfred (och Eyra, men Manfred tar hennes också) två bläckfiskar i nyfödningpresent och de äääälskar han att pilla med. Alltså verkligen ÄLSKAR.

De heter Bläckis och Bläckis.

Det är min systers bästa kompis Anna som gör dem och i vanliga fall brukar hon skicka iväg dem till olika neonatalavdelningar. Pysselnabon heter hennes blogg, och där kan man kolla in allt fint hon tillverkar.

EC
Sedan genombrotten med att förstå vad det är han vill när det verkar som att han vill tutta så har det gått väldigt bra! Bajsblöjor börjar bli en sällsynthet och det är ju himla skönt. Det är fortsatt betydligt svårare när Eyra är hemma, men som tur är så verkar Manfjärt inte ta allt för illa vid sig av blöjkiss, så det gör egentligen inte så mycket.

Hur gick det då med mina tänder (förra gången jag månadsuppdaterade så skulle jag ju till käftis och var hemskt nervös)? Jomen tack för att du frågar, jag hade ett hål men jag fick inte ens skäll! De ville inte dra ut alla tänder och ersätta dem med nya! Hurra!

1 kommentar:

  1. Kan han sitta i matstolen och pilla? Om ni inte redan testa måste jag tipsa om det som hållit våra nöjda i flera minuter. Att ställa antilopstolen (utan bricka) framför en utdragen kökslåda full med prylar. Kanske kan du till och med få duscha utan publik om bläckfiskar och annat får flytta ner i lådan en stund.

    SvaraRadera