onsdag 28 augusti 2013

Fjorton månader med Eyra

Här kommer en månadssammanfattning lite i efterskott.

Med farsan och kusin Elmy

Amning
Jajebox, även om det är lite, lite mindre nu när jag inte är hemma på heltid.

Mat
Smoothiesarna hann både bli äckliga och goda igen! Så nu kan jag vara hemifrån och flickebarnet klunkar smoothie för glatta livet. Det enda tärda är att diska mixern vareviga dag. Hon gillar kött också, framför allt skinka som hon stjäl från våra frukostmackor (den är inte lika god om hon inte får stjäla den).

Sömn
Det flyter på, även om hon just nu, återigen, lyckats vrida om dygnet så att hon somnar cirka 23.30 för att sedan vakna (för dagen) cirka 08.00. Det är en bit kvar till de utlovade tolv timmars nätterna... Det känns som att vi är inne i en ond cirkel, för när hon sover så få timmar på nätterna behöver hon sova två gånger på dagarna, vilket gör att hon skjuter fram insomningstiden, men hon vaknar ändå samma tid på morgonen. Vilket gör att nätterna blir kortare och kortare och det behövs mer och mer sömn på dagtid. Vi får ingen ordning på det. Mycket tärt.

Med farsans kusin Tova

Socialt/kommunikation
Hon är fortfarande blyg för främmande vuxna, men tinar upp ganska snabbt ändå. När det gäller främmande barn har hon inte riktigt några spärrar vilket leder till att Eyra stompar iväg för att kramas medan de andra barnen flyr skrikandes. Men igår träffade vi en liten tjej på biblioteket som ville kramas lika mycket som Eyra! På slutet har hon börjat teckna stödtecknet för "bada" när hon ser att pappa börjar dra av sig kläderna hemma och så härmar hon stödtecknet för "hund", även om det inte används självständigt än. Hon förstår rätt många ord och fraser och hennes far brukar roa sig med att säga typ alla ord hon kan i en mening och se förvirringen lysa ur hennes ögon, typ såhär: "Eyra, apan Jimmy säger att han vill ta med sig Pippi till diskmaskinen och trycka på knappen så att lampan lyser och sedan ska de bada i soffan med en bok".

Lek
Den senaste favoritleken är att Eyra går och gömmer sig i sitt lektält och sitter knäpptyst därinne medan vi föräldrar förtvivlat ropar efter henne. När hon tycker att en lagom lång tid passerat sliter hon upp draperiet och så ska man såklart säga: "Men heeeeeeeeej, var det DÄR du var, åååh!".

Toatronen is the shit.

EC
Det går fortsatt bra! Och nu när hon börjat käka riktig mat till viss grad och inte bara tuttar så är jag så sjuuuukt tacksam över att slippa byta bajsblöjor. Igår tog vi en blöjfri utflykt till biblioteket och det gick så bra. Vi har ungefär en miss per dag nu, ofta när hon lekt intensivt under en lång stund och inte har tid att gå ner i varv på pottan. Då håller hon sig istället och så kommer kisset när vi äter, för då sitter hon ju fast i barnstolen och har inget annat val än att chilla lite.

High need Haddok
Ja, intensivt är det ju i vanlig ordning. Och det sovs heller inte så mycket. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar