torsdag 25 oktober 2012

Attatchment parenting

Samsovning när den är som mest smickrande... (Eyra är bara några dagar på bilden!)
Jag har ju ibland slängt mig med termer som "AP" eller "nära föräldraskap" och jag känner att jag vill beskriva vad det handlar om. Det är först och främst den föräldrastil (alltså inte metod) som känns närmast mitt eget föräldraskap. Men vad betyder det egentligen? Ja, för mig betyder det egentligen sunt förnuft, men det finns en tydligare definition, gjord av makarna Sears (som inte uppfunnit stilen, eftersom det troligen är det äldsta sättet att ta hand om barn på, utan bara beskrivit den) och den lyder ungefär så här:

1. Knyt an till barnet. Var det nära, rent fysiskt.
2. Amma fritt. Amma när barnet vill. Om barnet inte ammas, så flaskmata barnet tätt intill dig.
3. Bär ditt barn (i sjal/ergonomisk sele). Studier visar att barn som bärs gråter mindre och att kolikbarn ofta hjäpls av att bli burna.
4. Sov nära barnet. Inte nödvändigtvis i samma säng (om man inte vill), men så nära att du vaknar av de tidiga signalerna (gnöl) och inte de sista signalerna (gallskrik).
5. Tro på barnets skrik. Barn kommunicerar behov med hjälp av att skrika/gråta, eftersom de inte har något annat sätt.
6. Se upp för olika metoder, som olika mat- eller sovscheman (bebisar kan inte klockan).
7. Balans i tillvaron. Be om hjälp och avlastning, istället för att försöka klara av allt själv.

Detta var alltså en sammanfattning av makarna Sears definition, och som alltid när man spaltar upp saker så här så ser det ju väldigt bestämt och oflexibelt ut. Målet med AP-föräldrastilen är att skapa en trygg anknytning, vilket man tror leder till trygga och självständiga vuxna, och vuxna som söker sig till hälsosamma relationer. Hur AP är då jag, om vi tittar till ovanstående punkter?

1. Eyra är nära rent fysiskt nästan jämt. Undantagen är när hon sitter i babysittern när jag kissar/duschar, när hon sitter i sin barnstol vid bordet, när hon hänger i babygymmet eller när hon sover i vagnen.
2. Jooodå, amma fritt gör vi. Dock kommer vi inte att hålla på i två år, som Sears förespråkar.
3. Ja, det har väl inte undgått någon att jag tycker det är nice att bära? Det finns massor med fördelar tycker jag, och den största är ynnesten att sticka in en hand under jackan och hålla i Eyras lilla bebishand samtidigt som man är ute och går.
4. Ja. Fast jag vet inte om hon sover som bäst när vi delar säng? Jag upplever att hon vissa nätter trivs betydligt bättre med att sova i vagnen, medan andra nätter somnar hon bäst bredvid mig. Det är möjligt att jag skjuter mig själv i foten och får ett barn som vill sova i sängen jämt, men just nu vill jag faktiskt bara få sova...
5. Absolut! Enda gångerna jag "ignorerar" hennes gråt är när jag vet att hon är supertrött och att hon snart kommer att somna. Detta sker typ varje gång hon åker bil/sjalas/åker vagn.
6. Ett ätschema var ju faktiskt det som räddade vår amning... Men femminuters-metoder och liknande kommer aldrig att vara aktuella.
7. Haha. Ja, jag vet inte... Det är svårt när man känner att man behöver få sova en hel natt, samtidigt som man verkligen prioriterar en fungerande amning (när man testat motsatsen liksom). Men Gila drar ju ett väldigt tungt lass hemma, och tack och lov för det.

Sådärja. Jag tror att de allra flesta svenska föräldrar är ganska AP? Vad tror ni kära läsare?

3 kommentarer:

  1. Jag skulle verkligen vilja hålla med dig om ditt sista påstående men är inte helt övertygad om att alla tycker att det är lika självklart som du och jag tycker. Jag bar iofs aldrig Elmy mer än två ggr men det hade ju sin naturliga förklaring... Hör ganska många samtal om "när ska/får barnet flytta till eget rum", "vilken sömnmetod använder ni", "Hen gnäller bara lite, inget att bry sig om" etc...

    Men balans i tillvaron handlar ju inte enbart om att få sova en hel natt (gör vi fortfarande sällan även om man snabbt somnar om - med Elmy flyttad till vår numera gigantiska säng) utan handlar väl om att be om hjälp/avlastning på de saker som går att få hjälp med utifrån givna förutsättningar. Ergo; så länge du vill amma fullt kan du inte gärna lämna bort henne på natten. Däremot kan du ju t.ex. be någon vänlig själ komma förbi med mat när Eyra haft en vakennatt och du själv är för trött för att ens hälla upp yoghurt till dig själv. Lämna Eyra för en timmes promenad mitt på dagen till Erik eller annan (en timme klarar de utan mat, särskilt om du tankar henne innan du går!) för vikten av att få komma ut och bara få vara helt själv, utan att någon ständigt har din fulltändiga uppmärksamhet, ska inte underskattas. Nyttigt att få en paus och rensa hjärnan ibland, tror att det gör dig till en bättre förälder i slutänden! Man hinner till och med börja längta lite efter det där lilla knyttet efter en timme...

    //Försök till klok storasyster

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en timme gör verkligen mycket! Med en hel natt menade jag nog egentligen typ 2 ½ h utan att någon vill mig något ;) Åtta timmar är en avlägsen dröm. Ikväll får vi hjälp av hela klanen Wieslander, så då blir det kramkalas med pappa Gila (för mig alltså, E får kramas med nån annan) :D

      Radera
  2. Elmy började sova litd längre sjok vid typ fem mån, kanske gäller för lillkusinen också? *håller tummarna*

    SvaraRadera