onsdag 3 juli 2013

Men kön är inte något man skapar, man fööööds så!

Jag satt och bläddrade i Ellos-katalogen häromdagen och slogs (återigen) av de mycket snäva ramar som finns för flickor respektive pojkar. Spana in det här:

Här har vi kläder för pojkar! Pojkarna fiskar, springer och lyfter grejer. De ser helt enkelt ut att leka, typ som barn gör mest. Kläderna ser slittåliga ut och lekvänliga ut, om än "tuffa och coola".


Här har vi kläder för flickor! Flickorna poserar. Den ena står lite kokett på tå, den andra sitter (på ett sätt som ser ganska obekvämt ut) på en bänk och tittar (förföriskt?!) in i kameran. Inte det minsta som barn gör mest. Kläderna ser dessutom extremt ömtåliga ut och inte särskilt lekvänliga. Kläderna är fluffifluff och gulligull.


Ibland hör man folk säga: "Men när ska feministerna sluta tjata om klääääderna och bry sig om det viiiiiktiga istället?!" och då blir jag så himla trött. Fattar folk inte att  denna extremt tydliga könsuppdelningen (flickor är fiiiiina, pojkar cooooola) genomsyrar hela vårt samhälle? Flickorna på bilden har redan vid fem års ålder lärt sig att de finns till för att behaga andra.

Är det då så jävla konstigt att alla som jobbar i kvinnodominerade yrken jobbar typ gratis? När det enda vi får lära oss är hur viktigt det är att alla andra har det bra och tycker om oss?

Är det då så jävla konstigt att typ 95 % av alla våldsbrott begås av män? När det enda pojkarna får lära sig är hur viktigt det är att vara hård, cool och framför allt att inte vara minsta lilla flickig (eller ja, inte bögig heller för den delen)? 

Nej, kläderna är inte det viktigaste. Men det speglar hur snett hela samhället är. Över och ut.

1 kommentar:

  1. Så sjukt fel! Att vi inte kommit längre är ju deppigt.

    SvaraRadera