torsdag 20 juni 2013

High need Haddok i åskmolnsveckan

Mitt bästa apptips är appen "Wonder weeks". Det är en app som håller reda på när din bebis går in i en ny utvecklingsfas(läs: bli svindryg) och vad som barnet kommer att lära sig under tiden/när fasen är över. Den har dessutom en liten karta där man kan följa bebisen och på så sätt förutspå när det kommer att bli jobbigt (och se hur långt det är kvar innan livet blir drägligt igen).


Som ni ser på bilden ovan har bebisar en vecka när de är som åskmoln, och hittills har timingen alltid stämt perfekt. Eyra, som ju är en high need bebis, är redan i vanliga fall lite extra. Och så under utvecklingsfaserna blir hon extra-extra och under åskmolnsveckorna så blir hon extra-extra-extra. Ja, det är helt sinnessjukt jobbigt just nu. Vi försökte avveckla tuttarna en dag, vilket resulterade i att vi förstörde henne för livet. Nu kan jag knappt sätta ner henne på golvet för att gå på toaletten (med öppen dörr). Hon gråter, gnäller, blir ledsen om hon inte får komma upp i famnen, blir ledsen om hon får komma upp i famnen, blir ledsen om hon måste sitta i barnstolen, ledsen om hon inte får riva ut innehållet i sin byrå, ledsen om någon går och ledsen om hon inte får plocka ur diskmaskinen NU.

Sömnen ska vi inte ens prata om.

Men det jobbigaste med att ha en high need Haddok är inte att ungen är femton gånger intensivare än andra barn, utan det jobbigaste är att folk runt omkring tror att hon är ett "vanligt" barn, men att det är vi som föräldrar som gjort "fel". Att vi inte varit tillräckligt hårda, att vi varit för hårda, att hon har ammat, att hon fått sova där hon vill, att vi bar henne i början istället för att låta henne skrika sig blå i en barnvagn, att hon "använt bröstet som napp" (citat amningsrådgivningen Sundsvall) och jag vill bara vråla: "URSÄKTA MIG MEN JAG TROR ATT DET ÄR ERA BARN SOM ANVÄNDER NAPPEN SOM BRÖST!!!!!! VAD KOM FÖRST?!?!?!". Det är inte vi som skapat vårt barns intensiva personlighet. Den bara är där, på samma sätt som att hennes frippa är röd och hennes lår valkiga.

Jag har inte gjort fel. Eyra är bara så här, och hon är världens bästaste bästpadda i alla fall. Eller just därför. De personlighetsdrag som är lite kämpiga för oss just nu kommer förmodligen att hjälpa henne i vuxenlivet, när hon är statsminister. Bah så att ni vet.

4 kommentarer:

 1. Laddar omgående ner appen och till min stora glädje är vi på väg ur ett åskmoln, hoppas det stämmer! Så trött på alla know-it-all-personer som tycker till om bebisuppfostran, vi har haft turen att inte stöta på så många än men ursäkta, tror de att de känner barnen bättre än deras föräldrar?! STÖRT! En snigel på ögat ska de ha för alla "goda råd"! Min kära mor gav mig det bästa rådet av dem alla när vi fick barn; alla kommer med största välvilja komma med goda råd och tips om hur man gör med ett barn, strunta i att ta allt på så stort allvar och gör det du känner är bäst för dig och ditt barn. Och hur rätt är väl inte det! Ingen annan kan säga vad ditt barn behöver och vad som fungerar bäst att er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min upphetsning över att någon tror att det är ditt "fel" att ditt barn har behov glömde jag att skriva att det var jag som kommenterade ;) Och hallåååå en kommentar till i ärendet, hur många skulle drömma om att säga till en förälder med exempelvis downs-barn att det är deras "fel"?!? Det är fasen lika lite ditt fel om ditt barn behöver bli buret, matat ofta och så vidare. Och tur är det väl att våra barn behöver oss! Hade jag velat ha ett barn utan behov och utan personlighet hade jag köpt en DOCKA!!! :)
   Anna

   Radera
  2. I love you both och kan inte annat än instämma! /Erika

   Radera
 2. Förresten, ganska ofta önskar jag att Alva ville ta bröstet som napp när hon är kinkig, det hade varit oslagbart :)
  Anna

  SvaraRadera