onsdag 27 mars 2013

Betingning, beröm och EC

Anna önskade sig ett inlägg om det här med EC, om betingningsljud. Mina stackars få läsares önskningar är ju min lag så jag kör!

Vi har, sedan Eyra föddes och ofta kissade på skötbordet, sagt "Ksss" när hon kissat. Det har blivit mindre nu när hon sitter på pottan, eftersom jag oftast säger "Vad gött att få kissa!" istället. Men det här ljudet är alltså en betingning och jag ser det inte som ett kommando, som man använder i hundvärlden, utan mer som en signal att "Här går det bra att kissa, om du känner för det". Det är till exempel användbart när vi är ute på stan och vi lånar en offentlig toalett, då sitter hon ju lite eljest mot hur hon sitter på en potta, så då hjälper "Ksss"-ljudet henne att slappna av. Men egentligen tror jag att den nakna rumpan och pottpositionen är all betingning hon behöver.

Hundar berömmer man när de kissar ute. Bebisar berömmer man inte när de går på pottan. Varför?  Det finns många anledningar, men jag tänker som så att hon går på pottan för sin skull och inte för någon annans skull, och då är möjligheten till att göra ett val motivation nog. Jag vill heller inte att hon ska börja tvinga fram kiss för att "prestera" och få beröm, eftersom det inte är bra att kissa om man inte behöver. En tredje anledning är att hon ju inte är dålig för att hon kissar i blöjan, eller på golvet, eller i soffan (även om vi föräldrar har vissa klara preferenser), och på så sätt är hon heller inte duktig när det kommer på pottan.

Däremot vill jag gärna att pottan ska vara positivt laddad. Därför läser vi böcker där, tittar på alla krämtuber som finns eller sjunger lite sånger. Förutom att det gör pottan till en kul grej (oavsett om det blir något resultat eller ej) så hjälper det henne också att slappna av och känna efter om hon faktiskt behöver gå på pottan. En stor fördel med EC är att de flesta bebisar föredrar att göra nummer två på pottan, vilket eliminerar alla diskussioner om vems tur det är att sanera bajskatastroferna. För det är faktiskt rätt odramatiskt att torka rumpan lite med en (1) tvättlapp (istället för med en miljard (1 000 000 000)) och sedan spola toaletten.

Såååå, nu har jag återigen berikat era liv med spännande fakta om kiss och bajs! Nytt ämne, tack!

2 kommentarer:

 1. Här använder jag också Ksss Ksss som betingningsljud men insåg häromdagen att det inte har någon effekt om jag inte slår på vattenkranen. När E.s morfar häromdagen skulle underhålla henne lite gick han till kökskranen och lät den rinna och skulle låta henne plaska lite. Sedan kom han lite förvånat till mig och sade: "Jag tror hon kissade nu fö det kändes plötsligt alldeles varmt". Som tur var hade hon blöja på sig så det var bara att gå och byta. Men ån mer lek med vattenkranen blir det inte om hon inte är nykissad :)
  Så jag fortsätter säga Kss Kss och så får vi se om hon kopplar det så småningom.

  SvaraRadera
 2. Såg nu Ylva att jag aldrig kommenterade det här - men inlägget gav verkligen klarhet i många funderingar då när vi började rutinpotta! Så TACK! :) Och tack tack för att du bloggat om ec och rutinpottning så vi visste vad det var, jag är så glad att slippa dessa bajsblöjor :)

  Jag bloggade om As trainingpants idag och länkade hit, hoppas det är ok :) Tror att många gärna tar del av dina kloka och avslappnade tankar!
  Anna

  SvaraRadera